Kunnanvaltuusto, kokous 8.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Valtuustoaloite 9/2019: Keuhkokuumeen ehkäisy rokotusohjelman avulla (lisäpykälä)

KIRDno-2019-473

Perustelut

Valtuutettu Jukka Tammi jätti ensimmäisenä allekirjoittajana kunnanvaltuuston kokouksessa 8.4.2019 seuraavan aloitteen:

"Keuhkokuume on vakava keuhkokudoksen tulehdustauti. Sitä on pidettävä aina erittäin vakavana yleisinfektiona. Suomessa sairastuu koton vuosittain noin 50 000 henkilöä keuhkokuumeeseen. Lähes joka toinen näistä tarvitsee hoidon aloittamisen sairaalassa. Keuhkokuume on tavallisin pienillä lapsilla ja yli 65 vuotiailla. Lisäksi Suomessa noin 5 000 sairastuu vuosittain sairaalahoidon aikana (sairaala)keuhkokuumeeseen. Valitettavasti yli 75-vuotiaista keuhkokuumeeseen sairastuneista kuolee joka kuudes! Taudin ehkäisyksi nykyään kaikille alle 5-vuotiaille annetaan maassamme pneumokokkirokotus ja joissain maissa se on myös maksuton ikäihmisille.

Suomessa on jossain vaiheessa myös harkittu yli 65-vuotiaiden rokotusohjelmaa, mutta se ei ole ottanut tuulta purjeisiin! Kuitenkin joissain maamme kunnissa maksuton rokotus on jo toteutettukin. Varsinkin immuunipuutteellisille suositellaan ehdottomasti pneumokokkirokotusta. Siitä oletetaan olevan hyötyä samoille henkilöille, joille maksutonta influenssarokotusta tarjotaan. Yksi rokotusannos maksaa 40-90 euroa riippuen siitä, mikä rokote valitaan.

Koska rajuoireisen keuhkokuumeen yleisin aiheuttajabakteeri on juuri pneumokokki ja sen aiheuttamia kuolemantapauksia voitaisiin merkittävästi vähentää rokotusohjelmalla, niin tämän valtuustoaloitteen allekirjoittajat ehdottavat, että Kirkkonummen kunnassa ryhdytään välittömiin toimiin rokotusohjelman aikaansaamiseksi myös yli 65-vuotiaille kuntalaisille kunnassamme!"

Aloitteen oli Jukka Tammen lisäksi allekirjoittaneet seuraavat valtuutetut ja varavaltuutetut: Pirkko Lehtinen, Markus Myllyniemi, Pekka Oksanen, Johanna Fleming, Tero Suominen, Ari Harinen, Irja Bergholm, Elina Utriainen, Eero Lankia, Antti Kilappa, Outi Saloranta-Eriksson, Raija Vahasalo, Irja Bergholm, Jerri Kämpe-Hellenius, Krista Petäjäjärvi, Reetta Hyvärinen, Hans Hedberg, Erkki Majanen, Timo Haapaniemi, Maarit Orko, Anna Kylmänen, Saara Huhmarniemi, Ulf Kjerin, Linda Basilier, Maj-Britt Hellström, Tony Björk, Miika Engström, Rita Holopainen, Pekka M. Sinisalo, Ville Salminen, Anneli Granström, Piia Aallonharja, Susan Honka, Veikko Vanhamäki, Sanna Andersén, Kati Kettunen, Anni-Mari Syväniemi, Kim Åström, Leena Virkki, Eja Björkqvist, Noora Piili ja Minna Hakapää.

Ehdotus

.

Päätös

Kunnanvaltuusto päätti lähettää aloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi. 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 136 §:n mukaan hakea muutosta.